tisdag, juni 20, 2006

Spelet Monopol

Spelet Monopol är ett ganska intressant kulturellt fenomen. Till sin natur (npi!) utspelar det sig i en specifik stad. Den enda version som länge sålts i Sverige utspelar sig i Stockholm. Kanske var man övertygad om att det måste räcka för alla svenskar eller så fanns en samsyn om Stockholm som kosmopolitiskt centrum och att man trodde det fanns en längtan efter storstaden för övriga svenskar. Så unga skåningar köpte och sålde fastigheter på exotiska platser som Eriksgatan, Karlavägen och Drottninggatan. För stockholmarna var det tvärtom vardag, men spelet hade på så sätt olika funktion för olika svenskar.

Nu kommer nya monopol. Monopolspelet flyttar in i 2000-talet. Flera gator försvinner. Sydsvenskan skriver om det 20/6 2006, men kommenterar inte att allt för tidningens läsare fortfarande utspelar sig i en stad längre bort än Hamburg, Dresden och på ungefär samma avstånd som Prag.

I höstas (17/8 2005) stod det i Metro Skåne att Malmöföretaget Tenje & Partners bytt ut Norrmalmstorg, Västerlånggatan och andra Stockholmsadresser mot en ny spelplan. Produktutvecklare är Nils Tenje. Spelet heter ”Malmö – spelet om din stad”. Turning Torso, Falafel no 1 och KB är med. Sydsvenskan skrev inget då, men när Stockholmsversionen uppdaterades tyckte man det som sagt var viktigt nog.

Den regerande svenska mästaren i Monopol är Mattias Björklund från Staffanstorp. Han uttrycker i Sydsvenskan att han är bekymrad över moderniseringen av Stockholmsspelet. Han talar om "gammaldags charm". Han vill ha tillbaka sitt gamla spel med Centrum, Västerlånggatan, Diplomatstaden och Folkungagatan (gator som ströks nu i 2000-versionen). Det är på de underligaste platser som kulturcentralismens triviala institutioner finner sina försvarare.

Själv växte jag enbart upp med en sydamerikansk variant av Monopol. Det hette Estanciero (= godsägare). Jag tror inte att det innehöll specifika argentinska platser, men kan ha fel. Det var svårt för det var på spanska. Men det gick det också.

När Sydsvenskan gör sin "Guide till sällskapsspel i julhandeln" (2006-12-12) tar de bara upp den nya Stockholmsvarianten. Malmötidningen nämner inte alls Malmöspelet. Strukturen i mediasamhället fungerar så att vi skåningar lever våra liv genom Stockholm, inte genom våra egna platser.

Inga kommentarer: