onsdag, oktober 31, 2007

M-stämman räddar Region Skåne

Sydsvenskan rapporterar att i fredags "moderata partistämman röstade [...] ja till att permanenta Region Skåne och regionförsöket i Västra Götaland" i "Rungande ja till Skåne efter het debatt" (Sydsvenskan 2007-10-27). "Samtidigt välkomnade stämmoombuden bildandet av regioner även på andra håll i Sverige – om de bara har folkligt stöd." Stämman gick därmed emot partistyrelsen.

Moderaterna har så länge i pressen beskrivits som antiregion-partiet. Men nu visar det sig att den bilden till stor del präglats av en mindre elit i toppen och deras åsikter. Stämmombuden från hela landet tvekade inte åt andra hållet. Rysligt trevligt.

En Mikael Söderlund från Stockholm hade i och för sig en möjlig poäng utifrån sitt sitt perspektiv: "Regiontanken fungerar kanske i Skåne, men inte i Mälardalen". Dock tror jag han har fel. En Mälardalsregion är perfekt för Stockholm.

Intressant är också följande bit: "I den fyra timmar långa debatten försvarades regiontanken av ytterligare fyra Skånepolitiker: Hans Wallmark, Jerker Swanstein, André Assarsson och Mats Helmfrid." Jag har varit med på några borgerliga gruppmöten med Helmfrid här i Lund. Överhuvudtaget känner jag inte till honom så väl. Men det här gladde mig väldigt mycket. Kul att äntligen en kommunstyrelseordförande från Lund syns i denna debatt - och på "rätt" sida! Man kan jämföra med tidigare kommunstyrelseordföranden Lennart Prytz (s) och hans beklagliga "Identitet med unken doft" (Sydsv, Aktuella frågor 2001-04-11). Lund ska, som Skånes tredje största stad, vara drivande här!

Inga kommentarer: